Coaching tar dig dit du vill


Ofta är det den mentala biten som hindrar oss från att använda hela vår ridtekniska förmåga, och genom att träna upp den biten får vi framsteg på hästryggen.


Att unna sig själv coaching är som att skaffa turbo till bilen

– du kommer få tillgång till hela din potential!


Din coach Anna Nordin hjälper dig att se och höra det som finns "mellan raderna", så du kan renodla det du gör och lägga fokus på rätt saker för att uppnå det du vill. Oavsett om ditt mål är att ta OS-guld eller "bara att må bra och ha livskvalitet".


Att jobba aktivt med din egen utveckling ger ringar på vattnet inom alla områden i ditt liv. Så gör en investering i dig själv som du har med dig för all framtid.Mål

Allt är möjligt. Bara du sätter dina gränser. Våga drömma, bygg din väg mot målen och njut av resan!


Under coachsamtalen får du hjälp att sätta effektiva mål – som skapar motivation och drivkraft. Du får också göra en nulägesanalys – för att kunna börja resan behöver du ju veta vart du parkerat bilen. Du får hjälp med att göra din handlingsplan – din karta för att ta dig till målet. Att lära dig hur du gör en konstruktiv utvärdering gör att du tar dig snabbare till målet och har roligare på vägen!

Förändring

Kanske vet du ännu inte vilka mål du vill ha? Du har bara kommit till ett läge där du känner att du behöver förändring. Du vill bort från det som är, och till något nytt, utan att ännu veta vad det nya är.


Tillsammans med din coach kan du klargöra för dig själv vad du önskar uppnå (istället för bara vad du vill slippa).


Du får också hjälp att skapa en mental inställning som hjälper – istället för stjälper – dig.

Rädsla

Många av mina coachingklienter hämmas av rädslor. Det förtar glädjen och kan förstöra hela dagen före stallbesöket. Rädslan finns i alla grenar och på alla nivåer.

Ändå tror många att de är ensamma om att vara rädda. Men det enda tystnaden om rädslor leder till är att den som är rädd, lider i tystnad medan rädslan växer sig allt starkare.

Men vi behöver som kan hjälpa oss att arbeta konstruktivt för att hantera den och på sikt känna oss trygga igen. Unna dig själv att ta hjälp på den resan, så går den både fortare och lättare.

Anna Nordin – professionell coach &

inspirerande föreläsare


Anna Nordin är professionell mental tränare med ryttare som specialistområde. Hon har också en gedigen utbildning om hästar från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och har skrivit sitt examensarbete om just hästars beteende.

Anna är även författare till två populära böcker inom mental träning för ryttare; ”Hjälp, jag ska rida!” – en handbok i att hantera rädsla och andra mentala hinder i ridningen. "Vinnande ridning" – hur man presterar som bäst när det gäller som mest.

På den egna meritlistan finns bland annat SM-guld 2014 i paradressyr, NM-4:a 2014 i paradressyr, VM 2003 i paradressyr, EM 2010 i Working Equitation, EM 2011 i paradressyr, SM-brons 2016 i paradressyr, DM-silver 2016 i paradressyr, NM 2012 i paradressyr, NM 2010 i paradressyr. 

När Anna var 11 år blev hon påkörd av en bil under en ridtur. Hennes ponny avled omedelbart men Anna överlevde mirakulöst. Läkarna blev dock tvungna att amputera hennes ena ben och ett nytt liv tog sin början. Det har inte alltid varit enkelt, men det har övertygat henne om att allting går, bara man vill och vågar. Under coachsamtal, föreläsningar och kurser delar hon med sig av sitt sätt att arbeta målinriktat och att frigöra sin fulla potential.

Med rätt mental inställning kommer du längre. Och med ett effektivt målarbete går det snabbare.

Allt börjar med en tanke


Under ett dygn tänker vi flera 10 000-tals tankar. Och enligt forskningen är 95 procent av dem samma tankar som vi tänkte igår. Om vi nu upprepar våra tankar i så hög grad, är det ju viktigt att vi ”städar” bland dem, och rensar bort de tankar som stjälper oss, för att istället byta till tankar som hjälper oss. 


Då gäller det att först bli medveten om sina tankar. Och reflektera kring om de är till vår fördel eller faktiskt försvårar för oss. När du är bekant med dina vanligaste tankar kan du sortera dem, välja vilka du ska förstärka och vilka du vill byta ut. Det kanske låter som ett enormt arbete, vilket det också är – men det är värt mödan!

Och det går betydligt enklare om du unnar dig själv professionell hjälp.


"Människan är inte annat än summan av sina tankar. Det man tänker det blir man."

Mahatma Gandhi


Våra tankar är grunden till vilka känslor vi känner. Hur vi sen känner oss påverkar i stor grad vårt beteende i olika situationer. Pröva själv att tänka dig in i situationen att du ska ut och rida.

Föreställ dig hur du precis suttit upp, medan du tänker tanken ”jag vill inte ramla av”. Känn efter vad som händer i kroppen – ”jag vill inte ramla av”. Låt tanken sjunka in – ”jag vill inte ramla av” – och känn vad som händer med din anspänning och din andning. ”Jag vill inte ramla av” – var hamnar din tyngdpunkt?

Pröva nu att tänka dig in i samma situation – du har precis suttit upp. Men byt ut tanken till ”jag vill sitta kvar”. Känn efter vad som händer i kroppen – ”jag vill sitta kvar”. Låt tanken sjunka in – ” jag vill sitta kvar” – och känn vad som händer med din anspänning och din andning. ” Jag vill sitta kvar” – var hamnar din tyngdpunkt? Blev det någon skillnad?

Det enda vi gjorde var att byta ut din tanke, och både känslan och din tyngdpunkt ändrades.


Det är därför vi vill jobba med vår inre dialog – genom coaching hitta de tankar som bäst hjälper dig, såväl för att nå högt uppsatta mål som för att må bra i vardagen.Det här har coaching med Anna Nordin gett mig:


Anna-Karin Wickström,
tävlingsryttare dressyr

”För att lyckas inom ridsporten är det många delar som måste fungera, och mental träning en viktig pusselbit inom träning och tävling med hästar. Jag har under de senaste åren fått ovärderlig hjälp och coachning av Anna. Jag har lärt känna mig själv bättre, och kan bedöma mig och mina prestationer utifrån ett mer neutralt perspektiv. Detta hjälper mig att komma närmare mina mål och faktiskt vara nöjd med resultaten på vägen, även när vägen mot målet är krokig. Att Anna dessutom är tävlingsryttare själv innebär att hon på ett djupare plan kan förstå de utmaningar vi ryttare står inför när vi samarbetar med levande djur. Jag skulle rekommendera Anna alla dagar i veckan till alla som vill utveckla sig själva.”

Ewa Larsson,
tävlingsryttare hoppning

"Jag har nu haft Anna som mental coach kopplat till min ridning och tävling en tid. Coachningen har gett mig en struktur att sätta mål och Anna har hjälpt mig hur jag ska strukturera upp mina delmål på vägen.

Jag har fått utmana mina egna tankar och Anna har varit till stor hjälp i arbetet att nyansera dessa. Det har på så sätt blivit mer tydligt och konkret vad jag behöver arbeta med och vad som för oss framåt som ekipage. Det har också gett mig ett större lugn i tävlingssammanhang. Anna verkar ju själv inom sporten och har tävlingserfarenhet vilket jag upplever ger mervärde till våra samtal."

Elin Bössfall,
tävlingsryttare, utbildare, tränare islandshäst

”Coachingen har hjälpt mig enormt, jag har fått mycket hjälp med mitt självförtroende och kan känna igen tankemönster som kommer ifrån stress eller prestationsångest och bryta dem.

Tack vare Anna kunde jag rida slutprovet på Hólar utan stress, och har mycket bättre kontroll över stressen i samband med tävlingar och annat!”


Sara Nordgren


Jag hade länge känslan av att jag stod och trampade på samma ställe men jag visste inte heller vad jag ville, eller vart jag ville. I januari hade jag första coachsamtalet med Anna och nu i maj har jag fått ett nytt jobb. Att få få säga högt vad jag drömmer om, berätta om mina tvivel och begränsningar har gjort att jag tagit flera steg framåt i rätt riktning.

 

Med en självklar röst har Anna sagt att det är klart att jag kan få det jag drömmer om. Oavsett om det var att hitta en partner, en karriär eller ett hus på landet så har jag börjat släppa på mina tvivel och mina begränsningar. Hur Anna gör för att vända på mina argument kring ”jag kan inte” till att ”jag kan och det går” vet jag inte. Däremot vet jag att Anna lyssnar, vägleder och pushar för att jag ska nå mina mål – vilket jag också har gjort med hennes hjälp.

Katrin Wannerek,
tävlingsryttare dressyr

”Anna har under året hjälpt mig att nå mina mål. Vi har jobbat med mental träning och verktyg för att jag ska kunna nå mina uppsatta mål.

En mycket viktig och värdefull träning för att hitta fokus och nå dit man vill.

 

Jag har fått tillit till mig själv och till min häst och vågar lita på min häst. Ett stort plus är att Anna själv är tävlingsryttare och känner till det vi pratar om.

 Jag har även fått ny ”hästkännedom” hur hästar tänker, mycket intressant och värdefullt i all hantering av hästar.

 

Rekommenderar varmt Anna till dig som vill utvecklas med din häst och nå dina mål.”


Ulrika Lindblom


Jag har ridit i ca 30 år men aldrig haft en tydlig långsiktig plan med min ridning. Även fast jag i mitt jobb arbetar med att årligen ta fram och följa upp målsättningar. Till viss del för att ridningen inte skulle bli för prestationsinriktad då det är min hobby där jag vill ladda batterierna.


Men efter att ha lyssnat på en pod där Anna beskriver sin syn på målsättningsarbete så bestämde jag mig för att ta hjälp. Jag har ju upplevt att jag är lite osäker på hur jag ska ta min ridning till nästa nivå och hur jag ska hitta en balans mellan mitt hästliv och mitt familjeliv.


Annas upplägg gav mig möjlighet att reflektera över min ridning ur flera perspektiv.

Från våra samtal fick jag med mig vad jag ska fokusera på och i vilken ordning. Tillsammans kom vi till exempel fram till en hel del praktiska lösningar som ska ge mig mer tid för träning istället för tidskrävande skötsel. Och det bästa av allt är att vi satte en tidsgräns för när saker ska vara gjorda.

De praktiska tipsen och att Anna hela tiden såg till att jag fick svara på när mina aktiviteter ska vara klara var väldigt givande för mig.


Det börjar det bli dags att göra min första översyn av mina mål. Då känns det tryggt att det i kursen ingår mallar så att jag steg för steg kan göra om jobbet själv. Men jag planerar att även fortsättningsvis komplettera mitt kommande målsättningsarbete med coachsamtal, då det kändes så bra att bolla mina tankar med någon som bara ser möjligheter. 

Lyssna på poddavsnitt med coachen Anna Nordin:


Om målarbete

Klicka på bilden för att komma till ett avsnitt av Equipodden där Anna Nordin är gästexpert och pratar om Effektivt Målarbete.

Om Rätt Mental Inställning

Klicka på bilden för att komma till ett avsnitt av Equipodden där Anna Nordin är gästexpert och bland annat pratar om hur man kan programmera sig själv att ha Rätt Mental Inställning (RMI), hur man arbetar målinriktat och hur man man arbeta om man fått en ridrädsla. 

Om ridrädsla

Klicka på bilden för att komma till ett avsnitt av Equipodden där Anna Nordin är gästexpert och berättar om vad som händer i oss när vi blir rädda, hur vi påverkar hästen, när man ska ta hjälp och vilken typ av hjälp man kan få.

Om prestationsångest


Klicka på bilden för att komma till ett avsnitt av Equipodden där Anna Nordin är gästexpert och pratar om prestationsångest.

Vanliga frågor

 


Hur bokar jag ett coachsamtal?

Genom att klicka på någon av boka-knapparna på sidan kommer du till bokningskalendernhttps://enastaende.as.me/

Där kan du sedan välja ett datum och en tid som passar dig, samt om du vill boka ett samtal eller ett paket med flera samtal.


 

Hur betalar jag?

När du bokar ditt samtal i bokningskalendern kommer du sedan till en sida där du betalar ditt samtal med kort. Detta med den säkra korttjänsten Stripe.

Vill du hellre få en faktura kan du maila; [email protected]

Kom då ihåg att också meddela vilket datum och tid du vill boka, samt din fakturaadress. Vid betalning mot faktura till kommer en fakturaavgift om 50 kronor.Hur går ett coachsamtal till?

När det är dags för ditt coachsamtal ser du till att sätta dig lugnt och ostört. Därefter ringer du upp det nummer du fått (du väljer själv om du vill prata via telefon- eller videosamtal).

Är det ditt första samtal så inleds det med att ta reda på hur ditt önskeläge ser ut – alltså vad du önskar uppnå med din coaching. Du får också hjälp att utforska ditt nuläge, för att med avresepunkt och målbild klara för dig kunna staka ut resrutten – din handlingsplan. Utifrån dina behov får du hemuppgifter och övningar som hjälper dig mot de mål du satt upp.

Under samtalet för din coach anteckningar, som du sedan får via mail efter samtalet. Där sammanfattas det ni talat om, samt eventuella övningar/hemuppgifter ni kommit överens om. Läs gärna igenom anteckningarna direkt när du får dem, då kommer effekten av samtalet bli ännu bättre.

 


Hur långt är ett coachsamtal?

Ett coachsamtal är 45 minuter långt.

 


Vad kostar ett coachsamtal?

Ett coachsamtal kostar 980 kronor. Du kan också välja att köpa ett paket med flera samtal; 3 samtal (2 850 kr), 5 samtal (4 650 kr) eller 11 samtal (9 800 kr).

 


Hur många coachsamtal behövs?

Allt beror på vad du vill uppnå med coachsamtalen, hur ditt nuläge ser ut i relation till målet samt – viktigast av allt – hur mycket arbete du är beredd på att lägga ner på egen hand mellan samtalen.

Tänk att mental träning påminner mycket om fysisk träning – vill du uppnå långsiktiga resultat behöver du också träna regelbundet och ofta. Särskilt i början kan det vara bra att ta hjälp av din coach ofta, för att verkligen komma igång och hitta verktygen för din process.

Ett råd är att ställa in dig på minst tre samtal och att genomföra dem under en kortare tid, kanske 2-3 veckor mellan samtalen. Då får du en kickstart på din process och kan förhoppningsvis fortsätta ditt arbete lite mer självständigt sen, med längre tid mellan dina avstämningar med coachen eller helt på egen hand.

Vad du vill ha hjälp med spelar naturligtvis in, och hur länge du "tränat" på det du nu vill förändra. Handlar det till exempel om en ridrädsla, och du har låtit den gro och växa under flera år innan du nu bestämt dig för att göra något åt den – då behöver du också ge dig själv en längre tid för att kunna bryta de negativa, oroande tankemönstren och bygga upp nya. Har du tränat på att vara rädd i flera år, så behöver du unna dig i alla fall flera månaders mental träning/omprogrammering av tankemönster och beteende innan du kan förvänta dig att känna dig trygg igen. Hur mycket hjälp du behöver under den perioden för att lyckas, och hur lång den är, är individuellt.

 


Hur kan jag förbereda mig?

Din coaching kommer att inledas med att beskriva ditt önskeläge – det du vill uppnå med din coaching. Därför kan du med fördel förbereda dig genom att fundera igenom hur ditt önskeläge ser ut, det vill säga när du nått ditt mål och allt fungerar som du vill.

Fundera också igenom hur ditt nuläge ser ut. Vad kan hjälpa dig att nå målet? Vad hindrar dig från att nå målet? Under samtalen kommer du tillsammans med din coach gå igenom detta, samt arbeta fram din handlingsplan för att ta dig från nuläget till önskeläget. 


Vill du läsa mer om Annas böcker?

Klicka på respektive bild nedan för att komma vidare till en sida där du kan läsa mer om boken och beställa den.

Hjälp jag ska rida!

En handbok i att hantera rädsla och andra mentala hinder i ridningen.

Vinnande ridning

Att prestera som bäst när det gäller som mest.